Νομός Σάμου

Ο νομός Σάμου ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα των Νησιών του Αιγαίου. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Σάμος και βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Ο νομός περιλαμβάνει τα νησιά Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι Ικαρίας.
ΣΑΜΟΣ
Η Σάμος ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου με πρωτεύουσα το Βαθύ. Είναι γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί “Νέκταρ”, την βλάστηση του και τα αξιοθέατά του. Από την Ικαρία απέχει 10 μίλια και είναι εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία. Βόρειά της βρίσκεται η Χίος και δυτικά της η Ικαρία. Στα νοτιοδυτικά βρίσκονται οι Φούρνοι και νότια τα Δωδεκάνησα. Η Σάμος εκτός από υπέροχες παραλίες, έχει κατάφυτους ορεινούς όγκους, μονοπάτια για πεζοπορία, είναι ιδανική για αναρρίχηση και επίσης έχει αρκετά σπήλαια και φαράγγια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ
- Ηραίο Σάμου: βρίσκεται στην περιοχή Ηραίο, 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο σε έναν παραθαλάσσιο οικισμό. Εκεί ο επισκέπτης θα δει τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα.
- Μουσείο Σαμιακού Οίνου: βρίσκεται στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου. Φιλοξενεί εκθέματα για την ιστορία του κρασιού στην Σάμο. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα υπέροχα κρασιά αφου γίνονται και οινογευστικές δοκιμές.
- Ευπαλίνειο Όρυγμα: είναι μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων και βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.χ. και χρησίμευε σαν υδραγωγείο. Έγινε γνωστό από τον Ηρόδοτο και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού.
- Σπήλαιο του Πυθαγόρα: βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι εκεί κατέφευγε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας για να κρυφτεί από τον τύραννο Πολυκράτη επειδή τον κατηγορουσε πως προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου. Η δεύτερη εκδοχεί αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας χρησιμοποιούσε τη σπηλιά όποτε ήθελε να απομονωθεί πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας.
- Αρχαίο θέατρο Σάμου: βρίσκεται στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Εκεί δίνονται παραστάσεις, κυρίως τους θερινούς μήνες.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Σάμου: βρίσκεται στην περιοχή Βαθύ στην Σάμο και ο επισκέπτης μπορεί να δει συλλογές από την αρχαία γλυπτική, κεραμεική και κοροπλαστική.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου: βρίσκεται στην περιοχή Πυθαγόρειο και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα περίπου 3.000 ευρήματα από την αρχαία πόλη της Σάμου.
- Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου: βρίσκεται στην περιοχή Μυτιληνιοί. Ιδρύθηκε με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο.
- Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου: βρίσκεται στη περιοχή Νέο Καρλόβασι και τα εκθέματά του καλύπτουν την περίοδο από το 1870 έως το 1955, παντρεύοντας στοιχεία της αγροτικής και αστικής λαογραφίας.
- Μουσείο βυρσοδεψίας: βρίσκεται στην περιοχή Λυκούργου στο Νέο Καρλόβασι. Παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα και άλλα εκθέματα που αποτυπώνουν την ιστορία της Βυρσοδεψίας στη Σάμο.
- Κοιλάδα του Να: βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή στην Ικαρία και ήταν αρχαία πόλη όπου σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσαν οι Ναϊάδες.
- Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου Νικολάου Δημητρίου: βρίσκεται στην περιοχή Πυθαγόρειο της Σάμου και αναπαριστά τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων της Σάμου πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου: βρίσκεται στην περιοχή Ηραίο στη Σάμο. Η αρχαία Σάμος, αλλιως Πυθαγόρειο, ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας αφού τόσο σε αυτήν όσο και στο Ηραίου, τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν χρονολογούνται στην 4η χιλιετία π.Χ.
ΙΚΑΡΙΑ
Η Ικαρία είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Κήρυκο που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Το όνομά του το πήρε από τον γιο του Δαιδάλου, τον Ίκαρο, ο οποίος ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού. Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είναι ιδανικό μέρος για διακοπές οικογενειακές, μοναχικές ή με φίλους, για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα αφού προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων. Το νησί είναι γνωστό για τη μακροβιότητα των κατοίκων του και αποτελεί ένα από τα 5 μέρη του κόσμου που συγκαταλέγονται στα blue zones, δηλαδή στις περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν έντονη ζωή και διασκέδαση αλλά και επισκέπτες που αναζητούν ησυχία και χαλάρωση.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
- Αρχαιολογικός χώρος Κάμπου: βρίσκεται στον λόφο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή Κάμπος, όπου όπως λέγεται ήταν η αρχαία πρωτεύσουσα της Ικαρίας, Οινόη.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου: βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει ευρήματα αρχαϊκής και κλασικής περιόδου.
- Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου: βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει πλήθος αξιόλογων εκθεμάτων Λαογραφικής συλλογής.
- Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολύκαρπου: βρίσκεται στον οικισμό Άγιος Πολύκαρπος, στις Ράχες και περιλαμβάνει αξιόλογα λαογραφικά εκθέματα
- Λαογραφικό Μουσείο Βρακάδων: βρίσκεται στον οικισμό Βρακάδες, στις Ράχες. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει πλήθος από λαογραφικά εκθέματα καθώς επίσης και εκκλησιαστικά εκθέματα από τον ναό του Προφήτη Ηλία στους Βρακάδες και τη Μονή Ευαγγελισμού Μαυριανού
- Λαογραφικό Μουσείο Περδικιού: βρίσκεται στο χωριό Περδίκι. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει συλλογές από σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Ικαριώτες από τον 17ο μ.Χ. αιώνα έως σήμερα.
- Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη: βρίσκεται στο χωριό Βρακάδες. Είναι το παλιό πέτρινο σπίτι του μουσικοσυνθέτη όπου ζούσε κατά την εξορία του στο νησί.
- Μουσείο Ξυλόγλυπτης Τέχνης: βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι και παρουσιάζει αγάλματα φιλοτεχνημένα με ξύλο του Π. Σαφού.
- Δάσος Ράντη: βρίσκεται στην κεντρική Ικαρία, στη δυτική πλευρά της οροσειράς του Αθέρα. Είναι δάσος 200 ετών και τα γηραιότερα δέντρα έχουν ηλικία πάνω από 300 έτη.
- Εκβολή ποταμού Μύρσωνα: περίπου 0,5 χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού Γιαλισκάρ είναι η εκβολή του χειμάρρου Μύρσωνα ο οποίος έχει σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο.
- Εκβολή ποταμού Χάλαρη: περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του οικισμού Αρμενιστής είναι η εκβολή του χειμάρρου Χάλαρη ο οποίος έχει σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο.
- Εκβολή του χειμάρρου Βουτσιδέ: περίπου 1,4 χιλιόμετρα δυτικά του Ευδήλου, στον οικισμό Κάμπου είναι η εκβολή του χειμάρρου Βουτσιδέ ο οποίος έχει σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο.
- Εκβολή του χειμάρρου Χάρακα: περίπου 0,5 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του οικισμού Αρμενιστή είναι η εκβολή του χειμάρρου Χάρακα ο οποίος έχει σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο.
- Αρχαία Πόλη των Θερμών: ανατιολικά απο την πόλη Θέρμα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας λουτρόπολης.
- Βράχος του Ίκαρη: στη θάλασσα περίπου 50 μέτρα από το χωριό Χρυσόστομο βρίσκεται ο βράχος που σύμφωνα με την μυθολογία ο Ίκαρος έχασε τα φτερά του και έπεσε στη θάλασσα .
- Ταυροπόλιον (Νας): βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού κόντα στον Αρμενιστή. Εκεί βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι.
- Φάρος του Κάβο Πάπα: ο φάρος έχει χαρακτηριστεί σαν μνημείο αφού αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτηρίων.
- Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης & Παρεκκλήσι Θεοσκέπαστη: βρίσκεται στο χωριό Πηγή κοντά στο χωριό Κάμπος και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Οσία Θεοκτίστη από τη Μήθυμνα της Λέσβου
- Ευκτήριο Αρχαγγέλου: βρίσκεται κοντά στο χωριό Μηλιωπό και είναι ένα από τα παλαιότερα ερείπια Χριστιανικού ναού στο νησί
- Ιερά Μονή Αγίου Ονούφριου: βρίσκεται μεταξύ των χωριών Οξέ και Μαυράτο. Στη μονή έζησε το 1840 ο Κωσταντίνος Μαυρίκος
- Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας: βρίσκεται βόρεια του χωριού Μονοκάμπι και είναι κτισμένο πάνω σε βράχο. Μέσα σε αυτο τον βράχο βρέθηκαν τα λείψανα της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της
- Ιερός Ναός Αγίου Παύλου: βρίσκεται κοντά στο χωριό Ακαμάτρα και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναούς στο νησί
- Λουτρά Λευκάδας: βρίσκονται κοντά στο χωριό Γλαρέδο περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά από τον Άγιο Κήρυκο.
- Υδροθεραπευτήριο Απόλλων: βρίσκεται στην πλατεία των Θερμών
- Υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός: βρίσκεται μέσα στην πόλη του Αγίου Κηρύκου
- Υδροθεραπευτήριο Σπήλαιο: βρίσκεται στην παραλία των Θερμών μέσα σε μια φυσική σπηλιά
- Δρακόσπηλο: βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Περδίκι. Στο σπήλαιο δεν γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις.
- Σπήλαιο Ιερό: βρίσκεται στην περιοχή Φάρος. Το σπήλαιο αυτό λέγεται ότι ειναι τόπος ανατροφής και λατρείας του θεού Διονύσου.
- Σπήλαιο Ραός Χούτρα: βρίσκεται δυτικά του χωριού Πετροπούλι. Στο σπήλαιο δεν γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις.
- Σπήλαιο της Χάλαρης ή Παραθύρι: βρίσκεται δυτικά του χειμάρρου Χάλαρη. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων και οστά.
- Σπήλαιο του Καταφυγίου: βρίσκεται στον οικισμό Ξύλινο. Στο σπήλαιο δεν γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις.
ΦΟΥΡΝΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Οι Φούρνοι Ικαρίας (ή αλλιώς Κορσεών) είναι μία συστάδα περισσότερων απο 20 νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Οι Φούρνοι είναι το μεγαλύτερο νησί της συστάδας. Για πολλά χρόνια οι Φούρνοι ήταν το νησί των κουρσάρων πλέον όμως είναι το νησί με τις αμέτρητες, πανέμορφες παραλίες. Η ακτογραμμή της φτάνει τα 120 χιλιόμετρα. Το νησί είνα κατάλληλο για ήσυχες διακοπές, για βουτιές σε πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, για ήρεμες βόλτες και για να απολάυσετε φρέσκο και φτηνό ψάρι.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
- Καμπί: είναι ένας γραφικός μικρός οικισμός μόλις ενα χιλιόμετρο από την Χώρα του νησιού δίπλα στους τρεις ανεμόμυλους που είναι σήματα κατατεθέν. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και θα βρείτε κτήρια που λειτουργούν σαν ξενώνες. Επίσης έχει μια υπέροχη παραλία με άμμο κατάλληλη για μπάνιο.
- Χρυσομηλιά: 14 χλμ. από την Χώρα βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος με υπέροχες παραλίες.
- Κυκλώπειο Τείχος: στον λόφο του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται τα επιβλητικά κυκλώπεια τείχη πίσω από τα οποία υπήρχε Ακρόπολη.