Νομός Φωκίδος

Νομός Φωκίδος
Λιδωρίκι

Ο νομός Φωκίδος είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι από τους πιο ορεινούς νομούς της Ελλάδας και πρωτεύουσα είναι η Άμφισσα.

Η οικονομία του νομού στηρίζεται κυρίως στη κτηνοτροφία, στη παραγωγή μελιού αλλά και στον τουρισμό. Στα βόρεια συνορεύει με την Φθιώτιδα και στα ανατολικά με τη Βοιωτία. Στα δυτικά συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία και στα νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Δελφών με έδρα την Άμφισσα.

Δήμος Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι.

 

νομος φωκιδος χαρτης
Πηγή : Google Maps

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΟΣ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας: βρίσκεται στην Άμφισσα. Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα και νομίσματα κυρίως από την περιοχή της Φωκίδας.

 

η λιμνη του μορνου
Η λίμνη του Μόρνου
  • Λίμνη του Μόρνου και φράγμα: είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της Αθήνας και τα νερά της έχουν καλύψει τα ερείπια της αρχαίας πόλης Καλλίου. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νομού Φωκίδας και δυτικά του Λιδωρικίου.
  • Λαογραφικό Μουσείο Αγόριανης: βρίσκεται στον Επτάλοφο Αγόριανης. Tο μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
  • Αρχαιολογικό μουσείο Λιδωρικίου: βρίσκεται στο Λιδωρίκι. Tο μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στο αρχαίο Κάλλιο.
  • Κάστρο της Ωριάς: είναι κυρίως Φράγκικο κάστρο και βρίσκεται πάνω από την πόλη της Άμφισσας.
γαλαξειδι
Γαλαξείδι
  • Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου: το μουσείο βρίσκεται στην οδό Σταύρου Νιάρχου και Μουσείου 4  στο Γαλαξείδι. Περιλαμβάνει πίνακες και εκθέματα που αφορούν την ναυτική ζωή στο Γαλαξείδι.