Νομός Δράμας

νομος δραμας
Πηγή : Γιάννης Χουβαρδάς flickr

Πρωτεύουσα του νομού Δράμας είναι η Δράμα. Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
Νομός Δράμας – Πηγή : Google Maps

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας:  βρίσκεται στη διεύθυνση Πατριάρχου Διονυσίου 2 και λειτουργεί από το 1999. Περιλαμβάνει ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή έως και το 1914. Το μουσείο επίσης εκθέτει δείγματα αττικής κεραμικής (6ος και 5ος αι. π.Χ.) καθώς και ευρήματα της παλαιοχριστιανικής εποχής.
  • Δάσος Ελατιάς: Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας υπάρχει ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς κοντά στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης. Πεύκα, δρυς, σύμηδες ακόμα και ερυθρελάτες συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο που πρέπει να επισκεφθείτε.

 

  • Νέστος ποταμός:  Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Θράκης και είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους της Ελλάδας. Ο Νέστος αποτελεί σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Πηγάζει από τη Βουλγαρία και έχει συνολικό μήκος 234 χλμ. από τα οποία τα 130 χλμ βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Υπάρχουν δύο υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού που ρέει στη χώρα μας, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης. Το φημισμένο Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των νομών Καβάλας και Ξάνθης, έχει κηρυχθεί Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με βιοποικιλία και σπανιότητα που δεν συναντιέται πουθενά αλλού. Οι περίεργοι σχηματισμοί των βουνών, ο ποταμός, η πλούσια βλάστηση και τα 254 είδη πουλιών που συναντώνται εκεί θα γοητέψουν κάθε επισκέπτη. Υπάρχουν υποδομές για διάφορες δραστηριότητες όπως κανό-καγιάκ, τοξοβολία, ποδηλασία, πεζοπορία κ.ά.
  • Όρος Φαλακρό: Ένα απο τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο 2.232 μέτρα. Το όρος Φαλακρό δεσπόζει στο βόρειο τμήμα του νομού Δράμας. Κυριαρχούν πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων, ενώ στην Αλπική Ζώνη υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα. Επίσης εκεί βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει όμορφα μονοπάτια και πλαγιές κάνοντας πεζοπορία και αναρρίχηση.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Το μουσείο αποσκοπεί στο να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου. Αποτελεί είσοδο στο οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα. 
  • Οχυρά Λίσσε: Τα οχυρά Λίσσε βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό Οχυρό και περίπου 2 χλμ. από τη πόλη του Νευροκοπίου. Στα οχυρά αυτά ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών το 1941. Σε ανάμνηση αυτής της μάχης έχει ανεγερθεί ένα Μουσείο τα εκθέματα του οποίου περιλαμβάνουν οπλισμό που ανήκουν στον Ελληνικό και Γερμανικό στρατό. 
  • Περιαστικό Δάσος Κορυλόβου: Ο Κορύλοβος ή Κορύλοφος βρίσκεται βόρεια της πόλης και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από αυτή.  Στη κορυφή βλέπει κανείς τη πόλη της Δράμας και ευθεία μπορεί να δει κανείς το Καλαμπάκι και το Όρος Παγγαίο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα πεδινά χωριά της Δράμας και το κάστρο των Φίλιππων στη Λυδία. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει το Όρος Μενοίκιο και ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό του Φαλακρού. Τέλος στη πίσω πλευρά δεσπόζει το Όρος Φαλακρό.
  • Σπήλαιο πηγών Αγγίτη: Το σπήλαιο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λεκάνης της Δράμας, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και 500 μέτρα από τον οικισμό του Αγγίτη του Δήμου Προσοτσάνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό μέχρι στιγμής καρστικό αγωγό της Ελλάδας. Είναι μήκους άνω των 15 χλμ., από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί τα 10 χλμ. περίπου.